Een houten poort plaatsen? Zo ga je te werk

Een houten poort plaatsen vraagt om vakmanschap en een goed plan van aanpak. Enkel zo zal je poort stijlvol de tand des tijds doorstaan. In dit artikel delen we drie bruikbare tips waarmee je zelf aan de slag kunt.

1) Zorg voor stevige verankering in de grond

Een houten poort wordt opgehangen aan gemetste of houten palen die diep verankerd worden in de ondergrond. Voor dit werk moet soms een stuk van de oprit of de bestrating worden uitgebroken. Bekijk op voorhand hoe je dit gaat aanpakken. Kies je voor houten steunpalen, veranker ze dan diep genoeg in de grond zodat de poort stevig staat. Gebruik hout dat ongevoelig is voor schimmels (zie tip 2).

2) Kies de juiste houtsoort

Niet elk hout is geschikt voor een poort. Zelf gebruiken we steevast de tropische hardhoutsoorten padoek en afrormosa. Die zijn niet gevoelig voor schimmels (belangrijk voor de steunpalen), kunnen tegen een stootje, zijn volledig onderhoudsvrij en staan de tand des tijds moeiteloos door. Bovendien gaat het hout onder invloed van de zon vergrijzen, wat voor een mooi effect zorgt na verloop van tijd.

Let wel, het hout moet voldoende gedroogd zijn voor gebruik, zeker als je kiest voor padoek. Een houtvochtgehalte van 18 à 20 procent is aanbevolen.

3) Gebruik roestvrije schroeven en beslag

Roestvrij materiaal is van het grootste belang om corrosie te vermijden. Gebruik dus steevast roestvrije schroeven en beslag voor de poort – ijzer, staal of verzinkt gietwerk zijn uit den boze! Naast corrosie veroorzaken ze een verkleuring in het hout. De meeste hardhoutsoorten vragen trouwens om voorgeboorde schroefgaten.

Doe je liever een beroep op een specialist in het plaatsen van houten poorten? Neem contact met ons op of vraag onmiddellijk een prijsofferte.