Een eiken poort: de voor- en nadelen

Toegegeven, een massief eiken poort ziet er prachtig uit. Jammer genoeg bezit eik ook één groot nadeel wat het meteen ongeschikt maakt om te gebruiken voor poorten. We zetten de verschillende voor- en nadelen hier op een rij.

+ Eik heeft een mooie landelijke uitstraling

Eik is met recht en reden erg populair bij meubelmakers. Het hout ziet er fantastisch uit. De diep bruine kleur geeft elk interieur een bij uitstek landelijke toets. Esthetisch gaat er dus weinig boven eik.

+ Een eiken poort is stevig

Bovendien is eik ook erg stevig. Het is robuust materiaal dat tegen een stootje kan. Ook op dat vlak is eik dus geschikt als materiaal voor poorten.

– Eik trekt krom als gevolg van de weerselementen

De achilleshiel van eik is echter de grote gevoeligheid voor temperatuur- en vochtschommelingen. Het hout trekt buiten namelijk krom. Het is een houtsoort die erg veel beweegt onder invloed van de seizoenen. En dat is nefast voor een poort.

Geen eik? Wat is dan wel een geschikte houtsoort voor een buitenpoort?

Wij zweren bij afrormosia  en padouk , twee Afrikaanse hardhoutsoorten die er net als eik prachtig uitzien, duurzaam zijn én ook tegen het Belgische weer bestand zijn. Beide houtsoorten trekken niet samen of vertonen geen scheuren bij hoge temperatuurschommelingen. Nog een bonus: het hout heeft géén onderhoud nodig. Ideaal materiaal dus voor een mooie landelijke poort.

Over Poorten Pauwels: van onbehandeld hout tot kant-en-klare poort

Poorten Pauwels is gespecialiseerd in houten oprit- en tuinpoorten op maat. Wij verwerken in onze eigen schrijnwerkerij het onbehandelde tropisch hardhout tot een kant-en-klare poort. Onder persoonlijke leiding van zaakvoerder Peter Pauwels staat onze montageploeg in voor de volledige plaatsing, al dan niet met poortautomatisatie.

Wil ook jij een houten poort laten installeren? Vraag online je offerte